Persbericht: Koninginnekerk Rotterdam ‘mooiste gesloopte kerk’

De ‘mooiste gesloopte kerk’ van Nederland is de Koninginnekerk in Rotterdam.

Initiatiefnemer Daniël Gillissen, chef kerk en religie van het Nederlands Dagblad, maakte de naam donderdagochtend 14 maart bekend in Rotterdam voor een meters groot doek met een afbeelding van de Koninginnekerk erop. Daarna overhandigde hij wethouder Antoinette Laan (Kunst en Cultuur) van de gemeente Rotterdam een montagefoto waarop de oude kerk is teruggeplaatst in de huidige tijd.

In de verkiezing van het Nederlands Dagblad de afgelopen weken waardeerde het publiek de in 1972 gesloopte Koninginnekerk het hoogste met 8,6 sterren gemiddeld. Als tweede eindigde de Sint-Michaëlskerk in Zwolle met 8,4 sterren en als derde de Maria Magdalenakerk in Amsterdam met 8,3 sterren.

De Sint Willibrordus buiten de Veste in Amsterdam en de Sint-Liduinakerk of Frankelandsekerk in Schiedam kregen beide ook een gemiddelde waardering van 8,3 sterren. Omdat deze kerken echter minder stemmen kregen dan de Maria Magdalenakerk, eindigden ze als vierde en vijfde.

Gillissen is enthousiast over de keuze van het publiek voor de Koninginnekerk. ‘Het was een imposant gebouw, enorm opvallend voor een protestantse kerk. De sloop maakte veertig jaar geleden veel emoties los bij kerkelijke en niet-kerkelijke Rotterdammers. Dat sentiment leeft nog steeds diep in de samenleving. Het Nederlands Dagblad kreeg tientallen e-mails. “Een blamage” noemen Rotterdammers de sloop of “een schandvlek voor mijn zo geliefde Rotterdam” en “eeuwig zonde”. Geen van de andere genomineerde kerken maakte zoveel los. Een terechte winnaar dus’, aldus Gillissen.

Via www.mooistegeslooptekerk.nl kon op 58 genomineerde kerken worden gestemd. De Koninginnekerk kreeg ook veruit de meeste stemmen. Er zijn bijna 7400 stemmen uitgebracht.

Met de verkiezing wil het Nederlands Dagblad in beeld brengen wat Nederland na de Tweede Wereldoorlog is verloren aan prachtige kerkgebouwen. Het is een tastbaar gevolg van de ontkerkelijking. Ook heeft de verkiezing tot doel aandacht te vragen voor de honderden kerkgebouwen die de komende jaren gesloopt dreigen te worden.

De meeste deelnemers aan de verkiezing van de mooiste gesloopte kerk, kozen alleen voor de kerk die zij het mooist vonden. Liefst 63 procent van de kiezers stemde op slechts een kerk. Zij lieten hun stem wel zo zwaar mogelijk wegen. Opvallend vaak werd het cijfer 10 gegeven. Vooral de kerken hoog in de lijst kregen veel tienen. De winnende Koninginnekerk zelfs in ruim 60 procent van de op deze kerk uitgebrachte stemmen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Op de website www.mooistegeslooptekerk.nl is meer informatie te vinden, zoals de complete uitslag van de verkiezing en achtergronden over de kerken in de top drie.
Meer informatie: initiatiefnemer Daniël Gillissen, chef kerk en religie van het Nederlands Dagblad (0342) 411 711 (bereikbaar na 10.30 uur vanwege presentatie) of gillissen -at- nd.nl