Maria Magdalenakerk

Amsterdam

Exterieur_-_Amsterdam_-_20013841_-_RCE
Bouw:

1891

Sloop:

1968

Denominatie:

rooms-katholiek

Architect:

Pierre Cuypers

 • Over de kerk

  De kerk was gebouwd op een min of meer driehoekig perceel. Architect Pierre Cuypers wist het beschikbare oppervlak optimaal te benutten door de kerk een deels wigvormig schip te geven dat zich vanaf de smalle voorkant naar de achterkant toe meer verbreedde. Om ruimte te besparen kreeg de kerk in plaats van een conventionele toren een grote vierkante vieringtoren.

  Inmiddels wordt de rooms-katholieke Maria Magdalenakerk beschouwd als een hoogtepunt in het oeuvre van Cuypers in het bijzonder en van de neogotiek in Nederland als geheel. De kerk is in 1968 gesloopt. Op de plaats van de kerk ligt nu het Domela Nieuwenhuisplantsoen. Een restant van de fundamenten van de kerk is nog aanwezig.

  Reacties via onderstaand formulier:

  F. Sijbrands:
  De kerk waarin ik ben gedoopt. Jammer dat deze, door Cuypers kerk moest worden gesloopt. Oorzaak was niet de leegloop maar de steenrot in de fundering. Alsmede de woningen van de Katholieke Woningbouw in de Krommeniestraat ook door steenrot. Frappant is dat wel, twee katholieke bolwerken in de Spaarndammerbuurt. De kerk was een markant punt in deze overwegend socialistische en communistische buurt. (Moord en Brandbuurt)

  Paula van der Woude-Nobel:
  Deze kerk is zo verbonden met mijn jeugd. Iedere zondag werd er daar gekerkt zoals dat in veel kerken ging. De ‘dure’ plaatsen voor de welgestelden uit de volkswijk, de nonnen bij elkaar, de zij-ingang bij de klapstoeltjes. De dopen van mijn broertjes en zusjes, de uitvaart van een medescholiere, mijn 1e communie en alles wat zich daar omheen afspeelde. Soms denk ik daar met weemoed aan terug. En nu – met al die verhalen over misbruik – vraag ik mij af wat er in deze pastorie is gebeurd. Ongeloof toen de kerk werd afgebroken omdat ik toen al wist -had geleerd – dat het een belangrijk werk van Cuypers was.

  Claartje Wesselink – Brenning
  De kerk stond op een mooi punt, vrij in een stedelijke omgeving, wat al heel bijzonder was! Had om die reden nooit mogen gebeuren.

  Sjoerd Baars:
  Ik reed vroeger op buslijn 12 van het GVB van Zaanstraat naar het CS. En altijd als ik de Spaarndammerstraat in reed was die kerk voor mij een herkenningspunt. Ik snap nog steeds niet waarom deze kerk gesloopt moest worden!

 • Wat heeft u met deze kerk?

  Heeft u een verhaal te vertellen over deze kerk? Dan horen wij dat graag! Vul dit formulier in en stuur uw ervaringen naar de redactie.

  Dit reactieformulier is gesloten.

De verkiezing is gesloten!

De mooiste gesloopte kerk van Nederland is gekozen. Hieronder ziet u hoeveel sterren deze kerk heeft gehaald:

GD Star Rating
loading...

Deel deze kerk