Sint-Martinuskerk

Groningen

martinuskerk2_groningen
Bouw:

1895

Sloop:

1982

Denominatie:

rooms-katholiek

Architect:

Pierre Cuypers

 • Over de kerk

  Neogotische stadskerk van Pierre Cuypers. In 1956 werd de Sint-Martinuskerk tot kathedraal verheven. Het was een groot gebouw, belangrijk voor het stadsgezicht. Veertien jaar later kwam de sluiting al.

  Nadat gebleken was dat het te duur was om de kerk om te bouwen tot universiteitsbibliotheek werd de inmiddels leegstaande Martinuskerk in 1982 afgebroken en vervangen door een nieuw bibliotheekgebouw.

  Reacties via onderstaand formulier:

  Hans Oosterhof:

  Dank zij de sloop van deze kerk, werk ik nu al ruim 25 jaar in het gebouw dat hiervoor in de plaats gekomen is, namelijk de Universiteitsbibliotheek Groningen. Als kind ben ik vele malen langs deze kerk gelopen, niet bevroedend dat dit ooit mijn werkplek zou worden.

  Marco Diepeveen:

  Groots, hoog en monumentaal gebouw. Een absolute blikvanger in Groningen, getekend door een beroemde en bejubelde architect.

  Greetje Gerbens:

  Mooi centraal in de stad gelegen kerk, evenals De Harmonie de prachtige concertzaal opgeofferd aan tijdelijke saaie nieuwbouw.Jammer voor de stad en zijn historische uitstraling,wat zeer belangrijk is voor de sfeer en aantrekkingskracht van toerisme.

   

 • Wat heeft u met deze kerk?

  Heeft u een verhaal te vertellen over deze kerk? Dan horen wij dat graag! Vul dit formulier in en stuur uw ervaringen naar de redactie.

  Dit reactieformulier is gesloten.

De verkiezing is gesloten!

De mooiste gesloopte kerk van Nederland is gekozen. Hieronder ziet u hoeveel sterren deze kerk heeft gehaald:

GD Star Rating
loading...

Deel deze kerk