Sint Willibrordus Buiten de Veste

Amsterdam

sintwillibrordusbuitendeveste2_amsterdam
Bouw:

1873

Sloop:

1970

Denominatie:

rooms-katholiek

Architect:

Pierre Cuypers

  • Over de kerk

    De rooms-katholieke parochiekerk, gelegen op de hoek van de Amsteldijk en de Ceintuurbaan, was de grootste kerk van architect Pierre Cuypers en daarmee de grootste neogotische kerk van Nederland. In de negentiende eeuw werd de Pijp volgebouwd en het was de tijd dat het mogelijk werd zichtbare katholieke kerken te bouwen.

    De bouw van de enorme kerk begon in 1871. Twee jaar later is het eerste gedeelte van in gebruik genomen. De bouw duurde tot 1899. In 1924 is de vieringtoren voltooid, veel soberder en ook lager dan oorspronkelijk de bedoeling was. Oorspronkelijk was de bedoeling in totaal zeven torens te bouwen, maar dat lukte niet door geldgebrek.

    In 1966 werd de kerk gesloten en in de loop van 1970-1971 neergehaald. Ongeveer tien jaar later werd op de plaats van de kerk een verzorgingstehuis gebouwd.

    Reacties via onderstaand formulier:

    Jan W. Bijl
    De Sint Willibrordus Buiten den Veste, de Kathedraal van Amsterdam heb ik met eigen ogen zien slopen toen ik nog maar kort weer in de stad woonde in de nieuwbouwwijk Bijlmermeer. Deze prachtige kerk lag fraai aan de Amstel. Ik was er nooit in geweest maar door het geweld van de grote slopersbal die de muren omversmeet werden de prachtige glas in lood ramen zichtbaar maar ook die werden stukgeslagen. Het fascistisch materialisme van de politici kent geen genade met stedenschoon. Wat geen geld op brengt, moet kapot. Kortzichtigheid bestaat nog steeds.

    M. van Tholl:
    Als kind zijnde komend uit oost,was de kerk een soort grens naar de Cuyp. Mijn man heeft de originele deuren in zijn café gehad. We hebben ze nog steeds maar het café Lord Nelson niet meer.

    Clara Smarius-Dunselman:
    Mijn grootvader Cees Dunselman schilderde de kruiswegstaties. Mijn leraren Toon en Rie Vranken-Hoedjes verzorgden de koormuziek.

    Sasha Lavell
    Ik groeide op aan de Ceintuurbaan 229, schuin tegenover de Willibrorduskerk.  we woonden daar van 1960 tot 1969. Ik had een kamertje aan de straat en op zondagmorgen werd ik gewekt door het klokgelui. Ik lag dan op mijn knieën op bed, kin op de vensterbank te kijken naar al die mensen die daar naar binnen stroomden en vroeg me als, achterkleinkind, kleinkind en kind van atheïsten af wat ze daar deden. Soms was er een bruiloft of begrafenis… dat was helemaal intrigerend. Soms ging ik er met mijn vriendjes en vriendinnetjes de tuin in (de kerkdeur was helaas op slot, door de week) en dat was reuze spannend want dan kwam de koster je wegjagen met zijn hond. De laatste jaren werden er geen diensten meer gehouden.  Dat belette ons niet nog altijd de zwaarverwaarloosde tuin in te klimmen om er bloemen te plukken.  Soms vond je een brok steen dat uit de muur was gevallen… had ik daar nou maar een stuk van bewaard. Ik kom nog heel vaak langs mijn oud woonhuis en kan nooit wennen aan het lelijke gebouw van Tabitha op de plek waar eens die imposante kerk van Cuypers stond. Ik betreur het tot op de dag van vandaag dat ik er nooit binnen ben geweest en ik heb me, hoewel zelf ook 100% atheïste,  ontpopt tot fervent bezoekster van kerken en kathedralen overal ter wereld.

    Ab Nooij:
    Wij gingen vanuit de Valeriusstraat vaak naar deze kerk en als jochie vertelde mijn vader ons dat zijn voorkeur voor deze kerk uitging vanwege de schoonheid en de korte missen c.q. preken.

    Jan Rijpkema:
    In deze kerk ben ik gedoopt. Heb daar mijn eerste communie gedaan en de hernieuwing van de doopbeloften. Ben daar gevormd. Was ook koorknaap. Diverse familieleden zijn er getrouwd. Ik ben in 1970 in de vervangende kerk aan de Van Ostadestraat te Amsterdam getrouwd, omdat de kerk toen gesloopt was. Vele missen (verplicht) bijgewoond. Daar de grote veranderingen binnen de RK-kerk meegemaakt. Kortom: deze parochiekerk heeft een stevig stempel op mijn leven gedrukt.

    Claartje Wesselink – Brenning:
    Verschrikkelijk dat dit gebeurd is. Vooral vanaf de Weesperzijde was het een schitterend plaatje, zie de grote foto in Café De IJsbreker aan de Weesperzijde. Jammer dat de beslissers van de sloop niet gestraft zijn! Kijk goed naar het lelijke bejaardenhuis dat er nu staat…

  • Wat heeft u met deze kerk?

    Heeft u een verhaal te vertellen over deze kerk? Dan horen wij dat graag! Vul dit formulier in en stuur uw ervaringen naar de redactie.

    Dit reactieformulier is gesloten.

De verkiezing is gesloten!

De mooiste gesloopte kerk van Nederland is gekozen. Hieronder ziet u hoeveel sterren deze kerk heeft gehaald:

GD Star Rating
loading...

Deel deze kerk