Wilhelminakerk

Rotterdam

Wilhelminakerk_Rotterdam
Bouw:

1898

Sloop:

1973

Denominatie:

hervormd

Architect:

Barend Hooykaas jr.

  • Over de kerk

    De hervormde Wilhelminakerk in de wijk Feijenoord werd net als de eveneens gesloopte Koninginnekerk gebouwd dankzij een gift van de gezusters Van Dam. Het was een forse zaalkerk op centraliserende plattegrond met uitgebouwde, driezijdig gesloten apsis en fronttoren, geflankeerd door twee lagere traptorens. Het interieur was voorzien van galerijen en werd gedomineerd door een forse vrijstaande kansel in het koor.

    Het gebouw was een belangrijk voorbeeld van stilistische vernieuwing in de protestantse kerkbouw van omstreeks 1900. De kerk kreeg in de naoorlogse jaren grote bekendheid door de orgelconcerten van de bekende organist en dirigent Feike Asma. In 1973 werd de kerk afgebroken.

     

    Lezer Hugo Maaskant:

    ‘De Wilhelminakerk stond aan de Oranjeboomstraat op de hoek van de Persoonsstraat. Toen was de Oranjeboomstraat nog een sjieke statige winkelstraat. Helaas moest dit deze fraaie kerk plaats maken voor fantasieloze nieuwbouw in 1973.’

     

    Reacties via onderstaand formulier:

    Adri Poortvliet:

    Het is nog altijd betreurenswaardig dat deze kerk is gesloopt. Het gebouw had een kathedraalachtige akoestiek en het Steenkuijl-orgel was een schitterend instrument. Vele orgelconcerten heb ik bijgewoond van Feike Asma, deze concerten zijn in mijn geheugen gegrift en aan deze concerten in deze prachtige ruimte bewaar ik dierbare herinneringen. Ook niet tevergeten de koorconcerten met “Vox Jubilans”en het Kamper mannenkoor “Door Eendracht Verbonden”o.l.v. Klaas Jan Mulder. De koren konden ruim opgesteld worden op de orgelgalerij, met daarchter de speeltafel met organist. Het staat opo het netvlies gegrift. Dáár voelde ik mij opgenomen in de muziek! Jammer dat het orgel zo “versnipperd” is hergebruikt. Eigenlijk is er niets van overgebleven.

    Het is en was niet mogelijk, maar je zou wensen dat je a.h.w. de hele kerk had kunnen oppakken en verzetten naar een andere plaats of dorp in de Hoekse Waard……………….Een schittterende concertruimte. Overigens alle lof voor deze site!!!

    André van Leeuwen:

    Tijdens onze vierjarige verkering gingen mijn vrouw en ik (bijna) elke zaterdagavond naar het orgelconcert van Feike Asma.

    A. Baartman:

    In deze kerk ben ik in aanraking gekomen met orgelmuziek van Feike Astma  Om de 14 dagen gaf deze organist een orgelconcert. Hoe harder Feike speelde hoe mooier, soms rammelde de kaarsen kandelaars op de balustrade van de galerij. Prachtig om nooit te vergeten.

    Ineke Roth:

    Voor mij was hij beeldbepalend voor de wijk waar ik ben opgegroeid. Wij kregen catechisatie in de consistorie daar. En later, ja, de beroemde orgelconcerten van Feike Asma!

    Simon Hoek:

    Er zijn twee redenen waarom de Rotterdamse Wilhelminakerk een bijzondere plaats in mijn herinnering inneemt. Ten eerste denk ik dan aan de indrukwekkende Schipperskerstfeesten die in de zestiger jaren werden gehouden in deze mooie kerk met zijn prachtige orgel. De herinnering aan die stampvolle kerk met de charismatische schipperspredikant Arij van der Most als de grote gangmaker van de schipperskerstfeesten en Koos Bons op het orgel koester ik als dierbare herinneringen.

    De tweede reden is gelegen in het feit dat ik zelf mede-initiator mocht zijn van een enorme schilderbeurt die we met zo’n vijftig jongeren van de vereniging voor interkerkelijke jeugdevangelisatie (I.J.E.-Rotterdam) Wat hebben we toen (het was geloof ik 1969) een prachtige tijd gehad . . . en wat waren we teleurgesteld dat de imposante kerk enkele jaren later werd gesloopt. Gelukkig is het orgel grotendeels behouden gebleven. Deze kerk valt voor mij in de categorie ‘kerken die nooit gesloopt hadden mogen worden’.

    Hans Bommeljé:

    Als 4 jarig jochie ging ik met mijn ouders mee naar de concerten van Feike Asma. De oom van een vriendje was daar koster, zodat ik Feike Asma van dichtbij mocht bewonderen. Daar is mijn liefde voor orgelmuziek ontstaan.

    Ies van den Akker:

    In de dagen dat de kerk zijn glorietijd achter de rug had ben ik er verschillende keren geweest om een orgelconcert bij de te wonen. De balgen van het orgel waren zo lek als een mandje, maar wat een geweldig geluid bleef er nog steeds uit het instrument komen ! De akoestiek van het kerkgebouw was heel mooi. Gelukkig zijn er nog geluidsopnamen van. Het orgel is omgebouwd tot een neobarok-instrument en staat in de Oude Kerk te Veenendaal. Hoewel onherkenbaar veranderd is het ook daar een mooi orgel.

    Janny van Asperen:

    Ons gezin woonde in de Persoonsstraat,waar de kerk aan paalde. We kerkten hier, na uit de vrijgemaakte kerk te zijn gegaan en mijn jongste broer werd hier gedoopt. Mijn vader was collectant en ‘hengelde’ de collectezak met zwarte handschoenen en wij keken of hij niet de muur met de achterkant raakte! Ook hebben mijn broer en ik catechisatie in de ronde consistorie gehad. In 1955 zijn we vanwege de gevolgen van de watersnood verhuisd naar de 110-morgen in H’berg. Toen de kerk gebouwd is, was de Hervormde gemeente van Feijenoord zo groot dat hij elke dienst afgeladen vol was. Nu wonen er vooral allochtonen en is er geen Hervormde gemeente meer. De kerk had het mooiste orgel van Rotterdam met elke week concerten…

  • Wat heeft u met deze kerk?

    Heeft u een verhaal te vertellen over deze kerk? Dan horen wij dat graag! Vul dit formulier in en stuur uw ervaringen naar de redactie.

    Dit reactieformulier is gesloten.

De verkiezing is gesloten!

De mooiste gesloopte kerk van Nederland is gekozen. Hieronder ziet u hoeveel sterren deze kerk heeft gehaald:

GD Star Rating
loading...

Deel deze kerk