Twee derde stemmers koos alleen favoriete kerk

Stephan Bol en Daniël Gillissen

Barneveld
De meeste deelnemers aan de verkiezing van de mooiste gesloopte kerk kozen alleen voor de kerk die zij het mooist vonden. Liefst 63 procent van de kiezers stemde op slechts een kerk.

Dat blijkt uit een analyse van de bijna 7400 stemmen die zijn uitgebracht. Deze mensen lieten hun stem zo zwaar mogelijk wegen en gaven opvallend vaak het cijfer 10.

Vooral de kerken hoog op de lijst kregen veel tienen. De winnende Koninginnekerk zelfs in ruim 60 procent van de op deze kerk uitgebrachte stemmen. Deze kerk eindigde met 8,6 sterren op de eerste plaats. Als tweede eindigde de Sint-Michaëlskerk in Zwolle met 8,4 sterren en als derde de Maria Magdalenakerk in Amsterdam met 8,3 sterren.

De Sint Willibrordus buiten de Veste in Amsterdam en de Sint-Liduinakerk of Frankelandsekerk in Schiedam kregen beide ook een gemiddelde waardering van 8,3 sterren. Omdat deze kerken echter minder stemmen kregen dan de Maria Magdalenakerk, eindigden ze als vierde en vijfde.

concurrentie

Lezer Roger Pluijm voerde campagne voor de Frankelandsekerk. Dat bracht de kerk waarschijnlijk wel hoger op de lijst, maar leverde haar niet bovengemiddeld veel tienen op. Naar verhouding scoorde deze kerk in de top-5 juist het minste aantal tienen.

De winnende kerken kregen daarnaast opvallend vaak een 1 (in ongeveer 5 procent van de beoordelingen). De Koninginnekerk procentueel het meest. Waarschijnlijk hebben kiezers van bepaalde kerken hun concurrentie geprobeerd uit te schakelen door juist hun een 1 te geven.

Een groep van veertig kiezers nam de moeite op (bijna) alle kerken te stemmen. Zij gaven beduidend minder vaak een tien en hebben de kerken duidelijk tegen elkaar afgewogen. Uit hun keuze komt verrassend genoeg een andere winnaar uit de bus, de Kleine Eusebiuskerk uit Arnhem, gesloopt in 1990. Deze kerk haalde 8,3 sterren in deze schaduwverkiezing. In de totale verkiezing kwam de Kleine Eusebiuskerk met 8,1 sterren als tiende uit de bus. De Koninginnekerk haalt in de schaduwlijst de zesde plaats. De veertig kiezers brachten samen bijna een derde van alle stemmen uit.

laagste score

Van de 58 genomineerde kerken was ongeveer twee derde rooms-katholiek en een derde protestant. Uiteindelijk hebben twee protestantse kerken de top tien gehaald. Naast de Koninginnekerk op nummer 1, de Koepelkerk uit Amsterdam op plaats 8.

Bij de onderste tien zitten juist vijf protestantse kerken. Het publiek waardeerde de vormgeving van de rooms-katholieke gebouwen blijkbaar meer dan de stijl van protestantse kerkgebouwen.

De laagste score haalde de rooms-katholieke Christus Koningkerk in Nijmegen met 4,7 sterren gemiddeld. <