Sint-Vincentiuskerk

Amsterdam

vincentiuskerk3_amsterdam
Bouw:

1901

Sloop:

1989

Denominatie:

rooms-katholiek

Architect:

C.P.W. Dessing

 • Over de kerk

  De St. Vincentiuskerk en -parochie ontstonden in de periode 1899-1901 als gevolg van toename van het aantal katholieken in de toen nog in aanbouw zijnde Kinkerbuurt (Amsterdam-Oud West).

  Het was een grote driebeukige basiliek met een hoge, terzijde staande toren, rechts naast de voorgevel. Deze toren had een achthoekige bovenbouw met hoekpinakels en een naaldspits. Met name wegens de hoge toren (67 meter), de hoogste rooms-katholieke kerktoren die sinds het herstel van de katholieke hiërarchie (1853) in Amsterdam is gebouwd, was dit een zeer markante kerk. In het voorjaar van 1989 werd de kerk gesloopt. Er staan nu appartementen en een kleinere kerkzaal.

  Reacties via onderstaand formulier:

  R. Banning-Schor:
  Heb hier in mijn jeugd tegenover gewoond, en elk jaar met school het kerst spel gespeeld. Met als hoogtepunt de rol van Maria in de zesde klas!

  Richarda van Tongeren:
  Mijn hele familie is vanuit deze kerk getrouwd, en ikzelf ben er gedoopt. Toen mijn ouders in 1956 trouwden was er niet veel geld, dus er waren maar een paar zangers gehuurd. Bij binnenkomst van het bruidspaar bleek echter het hele koor, waarvan mijn vader een trouw lid was, present te zijn, en werd de Kroningsmesse van Mozart gezongen. Geweldig! Mijn tantes (Richarda/Ries Kerkhof en Bep van Wieringen) werkten in de pastorie,  en ik herinner me nog de achtertuin met de kiezels waar ik speelde.
  Als de kerk leeg was mocht ik (2 jaar) er heerlijk doorheen hollen. Het is gebeurd dat ik tijdens de mis opeens begon te gillen dat ik wilde hollen, maar dat ging natuurlijk niet. Herinner me nog verhalen van voor de oorlog die mijn vader vertelde. Een daarvan is het verhaal van meester Fikkie (echte naam weet ik niet), die op zijn hoed was gaan zitten. Toen hij de hoed weer wilde uitdeuken ging hij er, tot grote hilariteit, dwars doorheen. “Zelfs de ouwe wijfies zaten te giechelen”, volgens mijn vader.
  Hoorde ook dat tijdens de eerste mis na de oorlog het Wilhelmus plotseling werd ingezet, wat heel emotioneel moet zijn geweest. Herinner me ook nog de mooie engel die knikte als je haar een dubbeltje gaf. Zo jammer dat deze kerk er niet meer is…

   

 • Wat heeft u met deze kerk?

  Heeft u een verhaal te vertellen over deze kerk? Dan horen wij dat graag! Vul dit formulier in en stuur uw ervaringen naar de redactie.

  Dit reactieformulier is gesloten.

De verkiezing is gesloten!

De mooiste gesloopte kerk van Nederland is gekozen. Hieronder ziet u hoeveel sterren deze kerk heeft gehaald:

GD Star Rating
loading...

Deel deze kerk